RUGBY ER en af verdens største idrætsgrene og er organiseret i World Rugby. World Rugby arrangerer VM i Rugby, som afvikles hvert fjerde år, senest i New Zealand i 2011 og England i 2015. VM i rugby er en af verdens største sportsbegivenheder.
I 2016 vil rugby være at finde på det olympiske program efter en del års pause. Turneringsformen ved OL er syvmandsrugby (Sevens) hvor der er en herrer og kvindeturnering. Syvmandsrugby er en af de hurtigst voksende sportsgrene på verdensplan.
I Danmark har der været spillet rugby siden 1931. Dansk Rugby Union (DRU) blev stiftet i 1950 og har i dag knap 2200 medlemmer fordelt i mere end 26 klubber. Danmarksturneringen for seniorer afvikles fra april-oktober med en kort somerpause.
Sideløbende har DRU naturligvis en pokalturnering og derudover DM for børn- og unge (u/9, u/11, u/13, u/15 og u/17) samt DM for old boys (over 35 år), DM i sevens, DM for kvinder og DM i inden- dørs rugby. DRU har, udover A-landsholdet, også sevenslandshold, u/20 landshold og u/17-18 landshold. Danmarks A-landshold rangerer nummer 77 på verdensplan.
RUGBY ER en sjov sport med fart over feltet og en god stemning omkring banen. Rugby spilles ikke kun af voksne, veltrænede idrætsfolk, men er en sport for alle størrelser.
RUGBY ER et elegant og smukt spil som kombine- rer det fysiske element med det intellektuelle. Man skal kunne tackle modspillere som nogle gange er væsentligt større end en selv. Det kræver god teknik.
RUGBY ER en kontaktsport for gentlemen. Der bliver gået til makronerne og man bruger ikke be- skyttelse på kroppen. Er man i angreb går kræfterne på at løbe, skubbe og kæmpe sig forbi forsvaret.
RUGBY ER også en meget social sport. Når kampen er færdig danner hjemmeholdet en port og klapper modstanderen af banen. Efterfølgende mødes man i hjemmeholdets klubshus, hvor man hygger sig sammen, mens kampens bedste spillere bliver hyldet på behørig vis.
Et seniorhold består af 15 spillere, hvor ungdomshold består af færre spillere alt efter aldersgruppe. En seniorkamp varer 2×40 minutter, og ungdomskampe er af kortere varighed også alt efter alder. Spilleren må bære, aflevere, sparke og placere bolden. Bolden må kun afleveres til medspillere ved at spille den bagud eller til siden.
UDSPARK. Kampen begynder med et udspark. Bolden skal pas- sere 10-meter linien på modstanderens banehalvdel. På samme måde sættes spillet i gang efter en scoring. Når bolden ikke ud over de 10 meter afgør modstanderen om der skal sparkes om eller om der skal være en klynge på midten af banen.
BOLDEN. Den ovale bold skal bæres i hænderne og må kun afleveres bagud eller til siden. En gylden regel er, at du altid skal befinde dig mellem boldbæreren og din egen mållinie, når du deltager i spillet, ellers er du off-side.
SPARK. Bolden må sparkes fremad på banen. Hvor som helst på banen kan man få 3 point ved at dropsparke bolden mellem de velkendte H-formede målstolper. Drop spark laves ved at slippe bolden fra hænderne, lade den falde og ramme jorden og efter- følgende sparke til den.
KLYNGEN OG KÆDEN. Klyngespillere er stærke og kan lide det hårde spil. Bag dem har man kæden. De er hurtigere og leverer et mere spektakulært spil. Desuden er der spillerne med num- rene 9 og 10 på ryggen. De er holdets hjerne og binder kæden og klyngen sammen.
KLYNGE. Taber eller kaster man bolden fremad, dømmes der klynge. Klyngespillerne (spillere nr. 1-8) fra begge hold står i formation over for hinanden og bolden sættes ind i midten. I klyngen er det kun hookeren der som udgangspunkt må røre ved bolden, hvilket han kun må gøre med foden. En klynge slutter når bolden er ude af klyngen. Indtil da må bolden ikke røres af nogen.
INDKAST. Kommer bolden ud over sidelinien, dømmes der ind- kast. Klyngespillerne fra begge hold stiller sig over for hinanden på to rækker vinkelret på sidelinien og bolden kastes ind over midten imellem de to rækker.
STRAFFESPARK. Hvis en spiller f.eks. er off-side eller tackler for højt, dømmes der straffe. Straffe kan dømmes overalt på banen og skal tages, hvor forseelsen er begået. Bolden lægges på jorden og må ikke samles op før man har rørt den med foden. Ved straffe kan man også vælge at forsøge at sparke bolden imellem stol- perne, hvorved man kan opnå 3 point.
SCORING. En fuld scoring giver 7 point, hvoraf man får 5 point ved at lægge bolden i scoringsfeltet (et “forsøg”). Derudover får man 2 point, hvis man efterfølgende sparker bolden mellem stængerne.
TACKLING. Kun den spiller, der har bolden, må tackles. Ved en tackling bliver en spiller fastholdt og evt. bragt til jorden. Man må ikke tackle en spiller over brysthøjde.